Суд зобов’язав привести до ладу Будинок чаю у Харкові

Суд зобов’язав привести у належний стан дві пам’ятки архітектури, розташовані у центральній частині Харкова. Мова йде про одноповерхову будівлю на розі вулиць Міроносицької та Каразіна, більш відому як Будинок чаю та двоповерховий будинок на вулиці Маршала Бажанова.

Про це Харків Times довідався з повідомлення Харківської обласної прокуратури.

Будинок чаю на Каразіна вже довгий час пустує, і будівля прийшла в занедбаний стан. Щоб врятувати побудований понад сторіччя тому маєток, прокуратура звернулася до суду.

Прокурори довели, що в порушення вимог охоронного договору та Закону України «Про охорону культурної спадщини» ТОВ, яке є власником будівлі, не здійснило необхідні ремонтні роботи, внаслідок чого будівля прийшла у занедбаний стан.

“Суд задовольнив позов прокуратури в інтересах держави в особі Департаменту містобудування та архітектури Харківської обласної військової адміністрації до ТОВ про зобов’язання виконати умови охоронного договору та привести до належного санітарного, протипожежного та технічного стану одноповерхову будівлю – пам’ятку архітектури по вул. Каразіна у м. Харкові.”, – розповіли у прокуратурі.

Чарівний маєток на розі Мироносицької та Каразіна побудовано на початку XX століття в стилі модерн, який відрізняють плавні лінії, рослинні мотиви, ліпнина. За найбільш поширеною версією, автором проекту був відомий архітектор Олександр Гінзбург, а першим власником будинку – шведський консул Адольф-Гюстав Мюнх.

Свого часу тут знаходився будинок чаю “Камелія”, а пізніше ресторан “У камелька”.

Навести лад у двоповерховому житловому будинку на вулиці Маршала Бажанова прокуратура вимагала з іншого приводу. Цей будинок у стилі неокласицизм було побудовано у 1910 році за проектом архітектора Компанійця М.Є.  Через 100 з гаком років власник квартири на другому поверсі будинку здійснив реконструкцію балкону з боку головного фасаду, а з боку подвір’я улаштував прибудову з окремим входом.

За інформацією слідства, будівництво здійснено без дозволу Департаменту містобудування та архітектури ХОВА та суперечить положенням Закону України «Про охорону культурної спадщини», яким заборонено змінювати пам’ятки культурної спадщини, порушувати автентичний вигляд будинків, які мають охоронний статус.

Враховуючи це, суд зобов’язав власника відновити квартиру та приміщення спільного користування у житловому будинку до стану, що існував до початку виконання будівельних робіт.

Рішення щодо задоволення позовів постановив Харківський окружний адміністративний суд. Наразі триває строк на їх апеляційне оскарження.

Як повідомляв Харків Times, 29 липня російські ракети пошкодили пам’ятку архітектури у Харкові.